Магазин меблів №1 в Києві
Обране

4 травня працюємо з 10:00 до 18:00
5 травня – ВИХІДНИЙ ДЕНЬ
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Візантійський стиль

20.08.2019

Художній візантійський стиль охопив архітектуру, живопис, декоративно-прикладне мистецтво, а також внутрішнє оздоблення культових споруд і житлових будинків, які ми зараз знаємо, як європейську спадщину та європейську культуру.

Історія Візантійського стилю інтер'єру
Візантійською імперією називалася Ромейська імперія або елліномовна частина Східної Римської імперії зі столицею Константинополь або Царгород, як його ще називали в Стародавній Русі. Візантія або Романія була могутньою державою, яка утримувала свій вплив на протязі 11 століть з IV по середину XV століття.

Відмінною властивістю візантійської архітектури назавжди стала архітектура будинків, подібних терему або замку за рахунок стрілчастих склепінь і вузьких високих вікон. Масивні скелеподібні кам'яні житла, як в монастирях, в яких зараз можуть жити тільки ченці, іконописці. Монументальні напівкруглі арки в ролі дверей-порталів стануть надалі основою атріумів для римлян, а склепіння-куполи закладуть наріжний камінь для готики.
Стелі візантійського стилю - це дерев'яні кесони з грубими балками для надійності і непорушності побудови.

Можливо, перше враження, що для витонченості і розкоші немає місця в такому інтер'єрі, але варто розуміти, що могутність Ромейскої імперії полягала в надійності і ореолі неприступності. Отже, на цьому базувалися основні ідеї дизайну інтер'єрів. Істотний вплив на становлення візантійського стилю мало раннє християнське мистецтво, що проявляється в релігійній мозаїці, еллінських міфологічних фресках і розписах стін.

Стіни декорувалися розписом, а підлогу укладали каменем або дерев'яними дошками. Якщо відтворити зараз візантійський стиль, доречно буде вибрати плитку з геометричними візерунками циліндричної і кубічної форми або зодіакальними колами, малюнками, що несуть відгоолосок до грецької міфології.

Для декорування стін можна скористатися фактурною венеціанською штукатуркою з ефектом старіння або оббити стіни дерев'яними дошками (буазері).

Невід'ємною складовою частиною візантійського будинку стали кам'яний камін і масивні колони, що створювали враження лицарського замку або бастіону, який зможе витримати будь-яку облогу. Завдяки цим та іншим деталям візантійський стиль інтер'єру згодом дизайнери стануть відносити до античного стилю.

Меблі
Меблювання помешкання також не відрізнялося витонченістю. Це велика кількість дерев'яних скринь і скриньок, кованих виробів, простого дизайну стільці з високими спинками без оббивки. Це також жорсткі громіздкі ліжка, які через кілька століть оновили свій дизайн під впливом Сходу балдахінами.

Декор
Так як Західна Римська імперія припинила своє існування, що дало перевагу Візантійській або Східній Римській імперії, все ж доречні романські предмети декору - смолоскипи, лицарські щити та інші обладунки, а також металеві аксесуари для каміна. Мармурові вироби та посуд - графини, амфори, вази характеризують грецьку спадщину і вплив візантійської культури, а ікони, картини підкреслять аскетизм і відсутність прагнення до пафосного оздоблення.

Поділитися: