Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Світильники від італійської фабрики Artemide

30.08.2018

Artemide - таку назву своєму підприємству з виготовлення освітлювальних приладів в 1960 році дали італійці Ернесто Джісмоні (Ernesto Gismondi) і Серджіо Мацца (Sergio Mazza). Запустивши свою фабрику в Мілані, їх першими світильниками стали моделі Alfa і Polluce, а також Eclisse, яка за своїм дизайном обертається подібно Місяці і висвітлює кімнату з потрібною інтенсивністю.

Alfa Artemide

За свій дизайн лампи Eclisse міланський архітектор Віко Маджістретті, що працює для Джісмоні і Мацца, отримав міжнародну премію Compasso d'Oro.


Першу з галогенних джерелом світла лампу в світі під назвою Tizio випустила саме фабрика Artemide, за участю дизайнера Річарда Саппер (Richard Sapper) в 1972 році. Надалі великим успіхом стало виробництво світильників, розроблених дизайнерською групою «Мемфіс», які, збираючись разом в Мілані, створювали авангардний і екстремістський дизайн предметів інтер'єру. Групу Мемфіс створив відомий італійський дизайнер Етторе Соттсасс (Ettore Sottsass). У складі групи також складалися запрошені співпрацювати з Artemide Мікеле де Лукки (Michele De Lucchi) і Джанкарло Фассіно, які в 1986 році створили торшер Tolomeo. За цю модель багатофункціонального і зручного світильника вони удостоїлися ще однієї нагороди Compasso d'Oro.

Торшер Tolomeo від Artemide, 1986 р
Це був ошемляющій успіх для Artemide, який вивів її на високий рівень ринку освітлення, ринку великих гравців, до того ж ще й з респектабельним титулом якості Made in Italy. Компанія Artemide в ті роки сформувала свою місію бути орієнтованою на якість життя людини зі слоганом «The Human Light» (Світло для Людини), чим забезпечили собі заставу прибутку і успіху ще на найближчі десятки років вперед.

Лампа Artemide Chlorophilia, дизайн Росса Лавгроува.
Artemide стали залучати іменитих дизайнерів, як Карім Рашид, Норман Фостер і Наото Фукасава творити свої світильники в різних стилях - лофт, авангард, мінімалістський, футуристичний хайтек, класичний.

За світильник ARTEMIDE PIPE від дизайнерів Жака Херцога і П'єра де Мерона, який випущений в 2004 році з розсіювачем, що створює оптичні ефекти і здатним викручуватися для надання потрібної форми і освітлення потрібних зон, фабрика також була удостоєна премії.
Унікальним і випереджаючим час вийшов дизайн світильника Skydro в результаті співпраці з Россом Лавгроув (Ross Lovegrove).

Стельовий світильник в стилі хайтек Skydro в інтер'єрі Klima Hotel в Мілані.
Зараз фабрика концентрує свою увагу на виробництві енергозберігаючих та ефективних, але маловитратних ламп, розвиваючи новітні технології в оптиці, електроніці та якості матеріалів.

Поділитися: