Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Стиль шинуазрі в інтер'єрі

11.01.2018

Безліч речей, які були придумані в Китаї і згодом були завезені в Європу, зараз для нас повсякденні. Перш за все це фарфор, папір і паперові гроші, чорні окуляри, зубна щітка, віяло, а також чай і шовк. Як тільки європейці змогли привозити шовк з Китаю, він відразу став улюбленцем в аристократичних європейських будинках і почав вважатися предметом розкоші. Шовкові сукні, шовкові покривала, шовкові скатертини і в кінці 17 століття в Італії з'явилися перші шовкові шпалери.


Мода в Європі на різні екзотичні китайські речі сформувала стиль шинуазрі (chinoiserie), спонукаючи власників своїх будинків створювати виставку своїх колекцій різних предметів декору рук китайських майстрів. Антикварні китайські вази, фігурки і статуетки зі слонової кістки і натуральних каменів, таких як нефрит, жадеїт і онікс, вишукані ширми і килими, а також скриньки перетворювали правлячий на той момент інтер'єр в стилі рококо в аляпісто святкове і екзотичне простір зі східним відтінком.


Сам король Франції Людовик XIV захопився модними уявленнями про великого Китаї і замовив побудову комплексу палацових будівель біля Версаля - фарфорового Тріанона. Палац був споруджений в 1671 році через дерев'яного каркаса, облицьований порцеляною, а на підлозі вимощений фаянсовими плитками, а в 1687 році король Людовик XIV розпорядився знищити Порцеляновий Тріанон через видимих ​​тріщин в конструкції. У Росії також імператрицею Катериною II було замовлено проектування Китайського Палацу в Оранієнбаумі.

Запрошений італійський архітектор і дизайнер Антоніо Рінальді спорудив Китайський і Готичний Павільйони, вплітаючи шинуазрі в розкішний інтер'єр рококо.

Особливо вишуканим вийшла спальня імператриці Катерини і Кабінет - розписані лаком малюнки на шпалерах з райськими птахами і екзотичними пейзажами, китайські мармурові дощечки, вази з міфологічними персонажами та меблі створили в цьому Палаці неповторну атмосферу королівської величі.

Але якщо створений в Росії італійцями рококо з шинуазрі вийшов величним, то в багатьох європейських будинках, з правлячої релігією і авторитетом Просвітництва, такий інтер'єр був всього лише європейської інтерпретацією легендарного Сходу. Він був непоєднуване і негармонічен з витончено помпезним і повітряним рококо, особливо без присутності на стінах шовкових китайських шпалер, які проводилися виключно ручною роботою з нанесенням тиснення і лаку, що було недоступно більшості за своєю дорожнечею. Крім цього, в цілому вийшло протистояння ілюзорного світогляду про Китай з реальністю, і таким чином, до кінця 18 століття - початку 19 століття закінчувався мейнстрім ефекту шинуазрі, а на зміну рококо плавно прийшов класицизм.
Через багато років у 70-х роках 20 століття завдяки дизайнеру Енн Гетта (Ann Getty) шинуазрі в поєднанні з ар-деко і арт-нуво повертається в інтер'єри.

Інтер'єр в стилі шинуазрі від Енн гретта.

Компанія de Gurney в 19896 році починає виробляти повторюють "chinoiserie" 17 століття вишукані паперові і шовкові шпалери з оригінальною технікою нанесення пігменту.

У їхньому асортименті водонепроникні шпалери з паперу з металевим покриттям, шовкові з лаковим малюнком, а також вони єдині, хто виготовляє золоті шпалери, рулон якого обійдеться за вартістю в середньому близько 2000 доларів.

Шпалери De Gourney замовляють для своїх клієнтів імениті дизайнери, прикрашаючи ними вестибюлі фешенебельних готелів і розкішні особняки голлівудських зірок і політиків, як наприклад, Уїнстон Черчілль, Кейт Мосс, Джордж Буш, Володимир Путін, Тоні Блер, і також представники королівської сім'ї Великобританії.

Поділитися: