Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Джо Понті - хрещений батько італійського дизайну

08.04.2018

Джо Понті або Джованні Понті - легендарний дизайнер, архітектор і художник, один з найвпливовіших і відомих світу дизайнерів 20 століття, якого негласно називають хрещеним батьком італійського дизайну або Леонардо да Вінчі 20 століття. Народжений в Мілані, він багато років своєї праці присвятив розвитку італійського ринку дизайну і архітектури, ототожнюючи в очах світової громадськості поняття "дизайн" нероздільним з Італією. За шістдесят років своєї професійної кар'єри, Джо Понті співпрацював з 120 виробниками освітлення та меблів, провів тисячі лекцій в різних країнах світу на різних континентах, написав понад 2000 статей і, що найважливіше, - він ввів поняття "предметного дизайну", як окремий напрямок, а Італію затвердив центром світового дизайну. Джо Понті відомий ще й своїми роботами в галузі архітектури, спроектований ним в 1956 році хмарочос Вежа Піреллі і зараз височить в центрі Мілана.

Джо Понті побудував кілька будівель в неокласичному стилі, кожній присвоївши різні жіночі імена: Джулія, Серена, Флавія, Фауста і інші. Жіночі імена були дані, можливо тому, що в італійській мові дім "casa" - це іменник жіночого роду, а, можливо і тому, що дбайливо і творчо ставився до кожної побудови, адже в оздобленні використано натуральний камінь травертин і клинкову цегла.

Інтер'єр вілли Planchart в Каракасі, Венесуела

До його робіт також відносяться розкішні вілли Планшарт або "Метелик" в Каракасі (1955) і Немазі в Тегерані (1960), спроектовані в стилі модерн, а також офіс авіакомпанії Alitalia в Нью-Йорку. Створений в 1928 році журнал "Domus" про мистецтво дизайну, живопису та архітектури постійно висвітлював його проекти та ідеї, більшу частину життя Джо Понті був головним редактором цього журналу.
Незважаючи на те, що Джо Понті не переставав працювати з дизайном інтер'єрів. Наприклад, він оформив інтер'єр готелю Parco dei Principe в Римі в 1964 році, базиліки в Мілані Сан-Франческо в 1964 і Сан-Карло в 1966 році. Все ж світовій спільноті він запам'ятався як професіонал предметного дизайну.

Базиліка Сан Франческа Ассізі (Chiesa di San Francesco d'Assisi al Fopponino)
Світ запам'ятав Джо Понті по його плідній співпраці з італійськими фабриками Richard Ginori, Christofle, Cassina і Venini, в результаті якої з'явилися на світ унікальні статуетки, кавові столики, комоди, крісла, як, наприклад Distex для Cassina (1954 рік) і люстри.

Унікальний комод-бар, який отримав назву trumeau Architettura, створений Джо Понті з дерева і латуні, а П'єро Формасетті вніс свої корективи, перетворивши його в розкішний і яскравий предмет інтер'єру.

Про люстри та інші світильники Джо Понті можна говорити безкінечно, тому що стільки дивовижних моделей, як Джо Понті, не створив ніхто.

Наприклад, виключно в стилістиці венеціанського карнавалу різнобарвна люстра Мурано з дутого скла, випущена в 1946 році, стала бестселером в мистецтві дизайну освітлювальних приладів.

А настільна лампа Bilia, яку Джо Понті створив для фабрики Fontana Arte ще в 1932 році, продовжує виглядати стільно і актуально, і доповнює сучасні інтер'єри.

Розкішна люстра для готелю Parco dei Principi в Римі, 1964 виготовлена за ескізами Джо Понті компанією Arredoluce.

Одним із шедеврів Джо Понті залишається модель кавомашини еспресо 1948 року для бренду La Pavoni, яку Джо Понті сконструював в повоєнний час, що визначило Італію як кращого виробника кавоварок.

Додайте сюди відмінну італійську каву, і ви отримаєте рецепт dolce vita для гурманів кави!
Міланець Джо Понті - не просто дизайнер з великої літери, це мистецтвознавець, що живе своєю стихією - дизайном і людина, яка, не дивлячись на воєнний час, змогла перевести предметний дизайн в статус високої культури і науки, яка стимулює розвиток науково-технічного прогресу для всього людства.

Поділитися:
Товари з вітрини