Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Вівці Франсуа Ксавьє Лаланн вартістю більш 1 млн доларів

25.08.2018

Після монохромного модернізму і епохи космосу 1970-х років людство почало проявляти глибокий інтерес до природи і органічності.
Відомими і барвистими стали витвори Франсуа-Ксав'є і Клод Лаланн в міді та бронзі, засновані на натуралістичних формах.

Зокрема, цей комплект з овець, який недавно в 2010 році з'явився в ретроспективі Музею декоративних декорацій в Парижі. Складно сказати, хто першим придумав цю ідею - стільці у вигляді овець, але стали відомими своїми овечками саме майстри предметного дизайну і скульптури Франсуа-Ксав'є і Клод Лаланн. Вони створили в обмеженій кількості стільці у вигляді овець в повний зріст, які тепер є раритетом колекційного дизайну.

Сюрреалістичні скульптури та декоративні предмети мистецтва Франсуа-Ксав'є і Клод Лаланн настільки затребувані колекціонерами, що вартість останніх проданих 4 стільців у вигляді овець була озвучена в 1 млн. 215 тис. доларів. Навесні 2018 року під час торгів Sotheby's за цю ціну їх придбав пристрасний колекціонер і арт-директор корпорації розкоші Tiffany & Co Рід Кракофф.

Також він купив і іншу інтерпретацію стільців «Moutons de laine», яка оцінена в 325 тис. доларів.

Чорний баран з патинованої бронзи, оригінальної вовни, алюмінію, дерева виготовлений в початку 1968 року, зараз проданий за 735 тис. доларів.

Дизайнер Франсуа-Ксав'є Лаланн - Lalanne François-Xavier, (1927 - 2008), переїхав до Парижа у віці 18 років і орендував студію по сусідству з Костянтином Бранкусі, якого і Клод Лаланн часто відвідувала.

Великий скульптор познайомив його з колом сюрреалістів, включаючи Макса Ернста і Ман Рея, які справили великий вплив на роботу молодого художника. Пізніше він працював охоронцем в музеї і вивчав єгипетську міфологію й символіку.

Не секрет, що овеча шерсть символізує комфорт і тепло в будинку, а також є прекрасним декором в інтер'єрі. Скульптури овець Лаланн милі і органічні, але зовсім не пов'язані з затишним інтер'єром. Їх скульптури часто посилаються на єгипетську або грецьку міфологію, наприклад, комплект овець - на уривок з Одіссея Гомера. У ньому описується, як Улісс і його товариші засліплюють циклопа і тікають з печери, чіпляючись за животи гігантських овець.

Перше приватне замовлення Лаланн було виконано для маєтка Ів Сен-Лорана і його чоловіка, згодом ці предмети були продані на легендарному аукціоні Christie's в 2009 році за 2 753 000 євро. Протягом довгого часу подружжя Лаланн працювали разом, але в різних стилях: Франсуа-Ксав'є вважав за краще створювати твори, натхненні тваринним світом, в той час як Клод подобався ботанічний стиль.

Також відомі їх роботи: «Крокодил» з патинової бронзи і міді, зі шкіряною оббивкою, птиця і бронзова люстра.

Поділитися: