Магазин меблів №1 в Києві
Обране

4 травня працюємо з 10:00 до 18:00
5 травня – ВИХІДНИЙ ДЕНЬ
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Меблі в стилі рококо

30.09.2017

Пишний і монументальний стиль бароко з часом перейшов в рококо - більш витончений, стриманий і легкий, разом з тим - позбавлений прямих ліній.

Виникнення рококо пов'язують з Францією часів початку вісімнадцятого століття. Достаток декору, характерне для меблів в стилі бароко, залишилося, але змінилося його зміст. Динамізм, напруга, контрастність бароко змінилося граціозністю, розслабленням, примхливістю, легковажністю і навіть грайливістю меблів рококо.

Не дивно, що саме в такому стилі стали підбирати меблі для салонів і будуарів, і рококо придбав інтимність, еротизм, примхливість і навіть іронічність, властиву подібних приміщень.

Для обох стилів характерна якась театральність, але якщо говорити про бароко, то його можна охарактеризувати як грандіозний театр, який призначений для демонстрації вистав урочистих, на відміну від стилю рококо, де дія завжди закрите, камерне.

Деревом для виробництва меблів епохи рококо служили, найчастіше, липа і горіх, завдяки їх властивості піддаватися витонченої різьбі. Для інкрустацій, що стали популярними в цей період, стали підбирати породи дерева різного кольору і текстури, щоб створити маркетрі.

Предмети меблів найчастіше виготовляють під певний інтер'єр. У побуті відбуваються деякі зміни, наслідком яких стає заміщення секретера бюро (письмовим столом) і появою робочого кабінету.

Форма меблів рококо відрізняється відсутністю автономності елементів, відмовою від прямих ліній і симетрії. Меблі має плавні кути і справляє враження відлитими з однорідної пластичної маси. Вона компактна і цілком зручна в користуванні. Кількість дерев'яного різьблення зменшується, їй на зміну приходять накладки з бронзи і кольоровий лак, доставлений з Китаю. У малюнки рокальних орнаментів з морською тематикою, квітами і гірляндами проникають пейзажі в китайському стилі - з різьбленими містками і хитромудрими пагодами. Таке оформлення отримує назву шинуазрі.

Ніжна пастель панує в колірній гамі і поєднується з білим і золотим. М'які меблі декорується великою кількістю шовкових подушок.

При вході в приміщення, яке мебльовано в даному стилі, виникає асоціація з морською раковиною. Це не дивно, адже саме так перекладається з французької мови слово «рококо» - джерело назви стилю.

Поділитися: