Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Ліпнина як художній декор стелі

05.07.2019

Сьогодні все частіше багато власників маєтків і котеджів віддають перевагу при художньому оформленні стелі ліпнині - це один з унікальних декоративних елементів дизайну інтер'єру. Завдяки безлічі різновидів варіантів, ліпнина дозволяє декорувати стелю в будь-якому стилі, перетворюючи його в розкішний витвір мистецтва.

Археологічні знахідки свідчать про те, що вперше ліпнина з'явилася близько 5000 років до нашої ери в Стародавньому Єгипті. Елементи ліпного декору використовувалися в палацах і храмах фараонів першої династії.
З того часу ліпнина зустрічається в пам'ятках архітектури та інших важливих будівлях усього світу, в тому числі, старовинного Кловського палацу в Києві.

Декор стелі ліпниною здавна застосовувався в будинках і квартирах, наприклад, розетки на стелях в "сталінках".

Сьогодні ліпний декор знову популярний. Його використовують для оздоблення стель в класичних стилях готика, рококо, бароко, а також - модерн, неокласика, ар-деко. Поєднання ліпнини на стелі з сучасними багаторівневими системами створює оригінальні вишукані композиції.

Традиційна масивна гіпсова ліпнина на стелі, у вигляді розеток, пілястр, барельєфів, кесонів, бордюрів, надає інтер'єру залу або вітальні благородство і розкіш. Посилить ефект штучне зістарювання декору або фарбування під золото, срібло або мармур, імітуючи таким чином старовинні антикварні оздоблення стелі.

Крім цього, вміло виконана ліпнина здатна підкреслити загальний стиль, візуально розширити або звузити простір кімнати. У невеликих спальнях або кімнатах з низькими стелями рекомендується використовувати дрібні елементи декору ліпниною, наприклад, тільки в центрі або по кутах, або по периметру кімнати. Це дає можливість вдало підкреслити зони люстри і інших видів освітлення.

У кімнатах з підвищеною вологістю, таких як ванна, кухня, краще використовувати ліпнину з полістиролу, так як гіпсові стельові прикраси під впливом вологи можуть руйнуватися. Пінопластові рельєфні прикраси відрізняються доступною ціною, легкою вагою, а також їх можна мити і фарбувати.

Ще один вид декору стелі - це ліпнина з поліуретану. Візуально, вона повторює масивність гіпсових конструкцій, але її вага значно легша. Важливою перевагою такого декору є пластичність, на відміну від полістиролу і гіпсу.

Ліпнина, як варіант оформлення стелі, сьогодні користується успіхом, так як має естетичний ф оригінальний вигляд, а також має практичний аспект: маскує дефекти і комунікації.

Поділитися: