Магазин меблів №1 в Києві
Обране

4 травня працюємо з 10:00 до 20:00
5 травня – ВИХІДНИЙ ДЕНЬ
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Легендарний данський дизайнер Вернер Пантон

22.06.2018

Легендарний данський дизайнер і архітектор Вернер Пантон народився в 1926 році, а пішов з життя в 1998 році. Вернер Пантон проектував освітлювальні системи, будував фабрики, створював дизайни інтер'єрів, але славу і визнання принесли йому саме стільці. Про найвідоміших роботах цього видатного дизайнера ми розповімо в сьогоднішній статті.


Вернер Пантон (Verner Panton) отримав прекрасну освіту в Королівській Академії образотворчих мистецтв, в Копенгагені. Після закінчення Академії Вернер в 1950 році продовжив своє навчання в студії культового дизайнера Арне Якобсена, про який ми писали в попередній нашій статті.
Вернер Пантон створював предмети меблів в скандинавському стилі і постійно експериментував з матеріалами для того, щоб домогтися обтічних і безперервних замкнутих композицій з округленими кутами. Вернер в основному працював з фанерою і різними синтетичними матеріалами, такими як пластик, поліпропілен, фіберглас, плексиглас і синтетичні волокна.

Першими самостійними відомими роботами Пантона для промислового дизайну стали розроблені ним в 1955 році стільці BACHELOR CHAIR і TIVOLI CHAIR.

А вже в 1958 році він створив крісло Cone Chair. Саме це крісло прославило Пантона і стало його візитною карткою. Через рік в 1959 році було випущено крісло Heart Cone Chair як логічний розвиток задумки дизайнера. Таку назву крісло отримало через свою форми, яка нагадує форму серця. Крісло за рахунок своєї футуристичної форми відразу завоювало популярність і стало бажаним предметом інтер'єру в багатьох будинках.

Але найзнаменитішим стільцем, створеним Вернером пантону став - Panton Chair. Концепція меблів «без ручок і ніжок» була революційною на той момент і технологічне рішення створити стілець з цільного шматка формованого пластика також не мало аналогів. Пантон довго шукав фабрику, яка візьметься за реалізацію настільки сміливого проекту, на це пішло сім років. У 1967 році стілець почав вироблятися серійно компанією Herman Miller & Fehibaum. Стілець Panton Chair став призером ряду конкурсів та отримав позитивні відгуки критиків. Сьогодні стілець Panton Chair представлений в Музеї сучасного мистецтва на Манхеттені в Нью-Йорку (Museum of Modern Art, скорочено MoMA). З 1999 і до цього дня стілець виготовляє фабрика Vitra. На ринку також представлено і велика кількість реплік на цей стілець, що ще раз підкреслює його унікальність і популярність.
Про інтерес до творчості Вернера Пантона сьогодні можна судити по тому факту, що виставку Verner Panton "The collected works", відкриту в пам'ять про дизайнера через два роки після його смерті, відвідало більше 2,5 млн. Чоловік. Також на меблі геніального дизайнера Пантона продовжує діяти попит, тому зараз вона представлена ​​в продажу по всьому світу.

Поділитися:
Товари з вітрини