Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Культовий дизайнер меблів Арне Якобсен

10.03.2018

Арне Якобсен народився в 1902, в 2018 році йому виповнилося б 116 років. Якобсен був перфекціоніст і модерніст - він прагнув до абсолютної досконалості і закінченому твору мистецтва. Продумуючи кожну деталь і кожну дрібницю - він створював проекти будинків від фундаменту до кожної деталі внутрішнього оформлення. Скурпулезность і увагу до деталей склало основу творчого методу цього великого дизайнера. Всі предмети Якобсена, як правило, завжди складні технічно, вимагали інновацій у виробництві, мали унікальні форми і ідеальні пропорції. У статті ми познайомимо вас з деякими його найвідомішими роботами, які і до цього дня оточують нас в сучасних інтер'єрах.
1. Крісло Egg, 1958 рік.
Крісло Egg було розроблено для готелю SAS Royal Hotel в Копенгагені, який буде перейменований в Radisson Blu Royal Hotel. Якобсен розробив будівлю готелю і створив все внутрішнє наповнення, від меблів до найдрібніших аксесуарів. Своє місце крісло Egg зайняло в номерах і лаунж-бар. Крісло отримало цю назву в зв'язку з унікальною формою, що схожі з яєчною шкаралупою. Меблі виготовляла датська фабрика Fritz Hansen, яка до сих пір має права на виробництво крісла Egg.
Перший прототип крісла Якобсен створив з глини у власному гаражі. Крісло Egg примітно не тільки округлим силуетом, але і новаторськими рішеннями у виробництві. Вперше використовували цільний армований скловолокном пластиковий каркас, покритий меблевої піною. Оригінальна крісло вироблялося з оббивкою зі шкіри та тканини різноманітних текстур і відтінків.

Крісло Egg швидко завоювало популярність і зайняло місце в інтер'єрах по всьому світу. Крісло використовували для декорацій в кіно, при зйомках кліпів і під час модних фотосесій. На сьогоднішній день дане крісло заслужено увійшло в експозицію Музею сучасного мистецтва в Нью-Йорку.
2. Крісло Swan, Fritz Hansen, 1958 рік.


Крісло Swan Якобсен спроектував також для оформлення готелю SAS Royal Hotel. Моделі крісел Egg і Swan справедливо вважають зразками дизайну меблів в стилі модерн - у крісел немає прямих ліній, силуети плавні, текучі, з хвилястими краями. У формі крісла Swan можна побачити силует лебедя, який розкрив крила.

3. Cветильник AJ, Louis Poulsen, 1957 рік.
Для готелю SAS Royal Hotel в Копенгагені були розроблені настільні лампи, що отримали назву у вигляді ініціалів учасника AJ. Силует світильників повинен був повторювати суворі кути меблів, а в підставі був зроблений круглий виріз, який за задумом повинен був служити держателем попільнички.


Плафон у вигляді розширюється трубки кріпився до основи похилої опорою. Настільна лампа AJ виконана повністю з металу. Унікальна форма і силует забезпечили успіх цього світильника. Сьогодні цей предмет інтер'єру зведений в ранг ікони дизайну, а серію світильників AJ згодом доповнили торшером, бра і вуличними версіями.


Серію AJ традиційно виробляли в оригінальних трьох кольорах: чорному, білому та сірому. Але в честь 50-річчя виходу колекції колірний ряд розширили відтінками: червоним, синьо-зеленим, жовто-зеленим, пісочним і темно-синім. Внутрішня частина абажура у всіх колірних рішеннях залишається незмінно білого кольору.
4. Стілець Series 7, Fritz Hansen, 1955


Розповідаючи про роботи Якобсана, не можна не згадати про стільці, який став іконою скандинавського дизайну - стілець Series 7. Спочатку стілець випустили під назвою 3107. У виробництві було застосовано кілька інноваційних рішень: по-перше, спинку і сидіння виготовляли з цільного листа фанери, під друге використовувалася інноваційна технологія формування малюнка деревини - плавні лінії виходили за рахунок розтягування шпону в трьох напрямках.

Модельний ряд стільців Series 7 істотно розширився, з'явилися моделі з підлокітниками, стільці з коліщатками для офісів, барні стільці. Стілець став популярний і по всьому світу було продано більше п'яти мільйонів зразків даної моделі.

Поділитися:
Товари з вітрини