Магазин меблів №1 в Києві
Обране

4 травня працюємо з 10:00 до 18:00
5 травня – ВИХІДНИЙ ДЕНЬ
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Камін незамінний елемент для створення затишку

28.12.2017

Як долгожданна новорічні свята, коли можна всією сім'єю зустрічати Новий Рік і приємно проводити вдома ці зимові канікули! У такі моменти ми розуміємо, що будинок - наша фортеця, наша обитель затишку і комфорту, де ми можемо бути самими собою. У холодну пору всі члени сім'ї збираються у вітальні або кухні, а якщо в будинку є камін, то в більшості випадків сім'я буде проводити дні біля каміна.


Зростаюча популярність облагороджувати дачні будиночки в стилі шале, сільське кантрі, прованс привела до того, що забутий камін повертається в тренд.

Навіть квартири декоруються псевдокамінамі або ще їх називають фальш-камінами, а в заміських будинках камін є справжньою родзинкою і окрасою садиби.


Якщо заглибитися в історію появи перших каменів, то для багатьох не секрет, то прабатьком його була звичайна кам'яна піч. Спочатку придуманий камін (kaminos - "вогнище") був присутній тільки в будинках духовенства і феодалів, згадаємо, що зберігся донині знаменитий камін абатства Мон-Сен-Мішель, навколо якого збиралися французькі лицарі, а вже пізніше з століттями камін був в кожному будинку, виконуючи важливу функцію обігріву.


В епоху Раннього Відродження був придуманий димохід, тому камін-піч мали біля стіни або в куті будинку. Майстри вишукано працювали над розписом і ліпленням по кілька років, над облицюванням гранітом і мармуром, перетворюючи камін в справжній витвір мистецтва. Саме в бароко Флорентійська мозаїка і венеціанська різьблення перетворила камін в надбання і особливо важливий елемент кожного будинку. Вікторіанський стиль, потіснивши ампір, вніс свої зміни в зовнішній вигляд каміна. Як ми пам'ятаємо, відомий персонаж романів Конан Дойля - Шерлок Холмс, який сидить у свого каміна, вже користувався кочергою для перевертання дров і щипцями для вугілля.


На Русі здавна користувалися печами, які можна і понині побачити в глибинці, а каміни з'явилися після указу Петра I. Дворяни, бажаючи підкреслити свій статус і віддати данину європейській моді, почали встановлювати каміни, але тепла від них було недостатньо, тому доводилося також залишати піч для опалення всього будинку.


В останні роки камін, який опалює будинок дровами або вугіллям, змінився на газовий, а в подальшому на сучасний електричний камін. Якщо в будинку знаходиться газовий котел або опалення, то камін несе більше декоративну функцію.

Але все таки як заворожує хрускіт гілок і жар вогню справжнього каміна!


При цьому потрібно пам'ятати, що жоден камін не буде повноцінним без решітки. Решітка несе вентиляційну функцію, переміщаючи теплі повітряні потоки в будинок, підвищуючи тим самим тепловіддачу, а також захищає від сильного диму, розсипання сажі і вугіллячок в будинок. Також хорошу тягу забезпечують колосники, які слід вибирати з чавуну.

Грати для каміна виготовляються з міцних матеріалів, що утримують високу температуру - алюмінію, чавуну, сталі та іноді з кераміки. Вони бувають вбудованими, які ще продумали під час будівництва будинку, і локальними (окремими), які монтуються на опорі недалеко від вогню.

Як облицювання каміна часто використовують керамограніт, який є довговічним і стійким до ушкоджень і високої температури, також цегла, плитку і натуральний камінь, як, наприклад, мармур, граніт, онікс. Рідше облагороджують металом, талькохлоритом, піщаником і травертином (вапняком).

Поділитися: