Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Як відрізнити антикваріат від старих речей?

20.09.2018

Яку цінність має антикваріат і чому, часом, вартість якоїсь однієї антикварної речі перевищує зрозумілі межі? Почнемо з того, що антикваріатом в Європі є предмети, створені до 1850 року, в деяких випадках до 1900 року. Раритетом називають речі, що випускаються в минулих століттях в обмеженому тиражі, наприклад, посуд з порцеляни сталінської епохи.

Вінтаж відображає культуру і дизайн 20х-50х років минулого століття, а ретроспектива винтажа в післявоєнні роки вважається стилем ретро. Спочатку поняття «vintage» відносилося до старого добротного французького вина якогось певного врожайного року, а пізніше стало використовуватися в моді і дизайні, як поєднання певного бренду з певним часовим періодом.

Інтер'єр в стилі вінтаж

Malvern House в США, штат Кентуккі

В інтер'єрі квартири архітектора Тетяни Миронової - витончена скульптура собаки породи польської хортової, як приклад раритетних предметів.

У ванній стільниця зі скам'янілого дерева і старовинне італійське дзеркало.
У кожного предмета антикваріату є своя унікальна історія.

Їх цінність в тому, що вони відображають цілу епоху, ще й досі нерозгадану, а також унікальність і цінність художньої роботи майстра, притаманну тільки тому часу. У більшості випадків такі предмети антикваріату зроблені з дорогоцінних матеріалів: натуральних каменів, рідкісних сортів мармуру, золота, бронзи або іншого металу, обшиті старовинної тканиною і ін.

Також така річ повідомляє про старовинні техніки виготовлення, наприклад, шовк 18 століття має свою текстуру і характерний тій епосі малюнок, меблі в той час створювали з певним різьбленням, а раритетний фарфор - демонструє свій розпис. Живопис або скульптура, зрозуміло, стає високо оціненої внаслідок популярності і таланту художника.

Естетично антикваріат зачаровує інтер'єр, коли «подається дозовано», і відповідає заданому стилю дизайну, найчастіше він доповнює класичний стиль.
Як знайти і відрізнити антикваріат від непотрібних старих речей в старовинному будинку?

Перш за все, зверніть увагу на настінний годинник. Механізм і матеріал виконання, наприклад, мармур, можуть символізувати про цінності такої речі.

З дерев'яних меблів антикварними, епохи імператора Олександра I, можуть бути скрині, комоди, крісла, трюмо, буфети і т.д.

Класичного стилю різьблення або маркетрі, незвичайне лакування, буде повідомляти про раритетність меблів, яку слід спочатку реставрувати, а потім виставляти на продаж або визначати в створюваний інтер'єр.

Сервізи були окрасою будь-якого радянського будинку, але ось деякі фабрики з них вважаються Ломоносовський, Гжелевський заводи порцеляни й фаянсу і фабрика «Вербилки». Ці заводи почали випускати колекції порцелянового посуду з 18 століття і високо цінуються в Європі. Подивіться на зворотному боці маркування посуду, цілком ймовірно, в ваших руках унікальна річ.

Автор статті - головний редактор інтернет-видання про дизайн «4ROOM.UA» Альона Булат

Поділитися: