Магазин меблів №1 в Києві
Обране

4 травня працюємо з 10:00 до 20:00
5 травня – ВИХІДНИЙ ДЕНЬ
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Історія Палацу Фаберже

11.06.2018

Музей Фаберже знаходиться в Санкт-Петербурзі в Палаці Наришкіних-Шувалових, який був побудований графом Воронцовим ще в 1780 році.

У цьому палаці неокласичного стилю влаштовувалися пишні бали і урочисті церемонії, на яких були присутні Олександр I, Микола Михайлович Карамзін, Олександр Пушкін і інші особи.

Синя вітальня Музею Фаберже
Історія легендарного Фаберже починається з подарунку яйця «Курочка», яке було подаровано імператором Олександром III своїй дружині Марії Федорівні на річницю весілля в 1885 році. Яйце Курочка було створено з кольорового золота з емаллю у вигляді шкаралупи, а всередині під шкаралупою знаходилася золота курочка з рубіновою короною. Пізніше в 1911 році робота Фаберже була для іншої імператорської особи - Миколи II для його дружини яйце «П'ятнадцятиріччя царювання», як подарунок на Великдень. Це яйце - дивовижний витвір мистецтва. Воно вкрите акварельним розписом на тонких елементах зі слонової кістки і обрамлено в алмази.

Золота вітальня Палацу Фаберже

Яйце-годинник герцогині Мальборо, на замовлення Консуело Мальборо в 1902 році.

Одна з вражаючих робіт Карла Фаберже також була яйце «Пам'ять Азова» як подарунок царським особам на згадку про подорож на Далекий Схід. Це яйце було виготовлене з нефриту і містило всередині точну копію корабля, на якому і відбувся круїз імператора.

Червона вітальня, в якій виставлені роботи з російського срібла. Попереду - подарований ківш, який вручили Льву Голіцину за розвиток виноробства.

Петер Карл Густавич Фаберже став першим, хто став змішувати різні види металів, які не рахуються дорогоцінними, як, наприклад, платину або пробку.

Варто зазначити, що майстер виробляв не тільки подарунки до Великодня, він виконував більш широкий спектр замовлень: унікальні світильники, печатки, настільні або настінні годинники в натуральному камені, навіть барометри. Свою фабрику він відкрив в 1899 році в центрі Санкт-Петербурга, коли вже став особистим ювеліром його імператорської величності. Однак більшовики відібрали його маєток разом з його виробами і коштовностями, а самому великому майстру довелося тікати з Росії спочатку до Латвії, потім до Німеччини. Він так і не зміг змиритися з подіями, що спіткали його, з втратою своїх робіт і майна. Він раптово помер через два роки після від'їзду в Лозанні.

З 2013 року приватний музей розкішних творінь Фаберже відкритий для публічного відвідування після семирічної реставрації будинку. У ньому представлено 9 дорогоцінних яєць, створених в царські часи, включаючи перше і останнє, а також безліч інших ювелірних витворів. Російським мільярдером Віктором Вексельбергом була викуплена колекція цих антикварних подарунків, якою володіли нащадки Форбсів.

Поділитися: