Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Родоначальник скандинавського стилю Алвар Аалто

20.04.2018

Подібно до того, як в міському ландшафті Бразиліа переважають чуттєві контури цивільних будівель, створених бразильським архітектором Оскаром Німейєр, і будь-який візит до Флоренції є неповним без зустрічі з шедеврами Мікеланджело, Гельсінкі пройняті функціональної красою його самого знаменитого сина: Альваро Аалто. Близько 75 приватних будинків в Європі, США, і навіть в Іраку, а в самій Фінляндії - музеї, школи, офіси, театри, собори і вищі навчальні заклади - всі ці будівлі побудовані Алваром Аалто і зараз є надбанням держави.
Алвар Аалто - культове ім'я в архітектурі модернізму і дизайні скандинавського мінімалізму. Він - відомий фінський дизайнер, якого ми знаємо як творця найпопулярнішої табуретки і підвісних світильників, а також більшості предметів скандинавського дизайну. Життя і місія Аалто - це відкриття принципів функціональності, відданості натуральним матеріалам і мінімалістською красі, яку всі допомогли охарактеризувати як скандинавський дизайн і з 1920-х років продовжують підтримувати її популярність донині.

Найцікавішим об'єктом архітектури та дизайну є вілла Майреа на заході країни, в Нормаркку, яку Аалто побудував для своїх друзів в 1939 році. Виконана в стилі модернізму, вілла має японський сад, відкритий басейн і художню студію. Віллу Майреа зараз називають однією з небагатьох художніх творів модернізму в Європі, яка зараз виконує роль музею.
Будинок Аалто в Юваскюля, що став зараз музеєм, екстер'єр
Як і слід було очікувати, деревина домінує всередині, в вітальні від підлоги до італійських обідніх стільців 1920-х років (імовірно куплених на медовий місяць Альваро і Айно) і великого змінного екрану, який відокремлює внутрішню площу будинку від студійного простору. Алвар Аалто навчався в Політехнічному університеті Гельсінкі, закінчив його в 1921 році, потім переїхав до міста Йювяскюля, де відкрив своє архітектурне бюро і меблеву фабрику Artek.
Підвісний світильник A331, Artek, 1953.
Підвісний світильник A330S Artek, 1939.
Сервірувальна столик модель 901, Artek тисяча дев'ятсот тридцять шість.
Не потрібно бути експертом, щоб оцінити просте, довговічне якість дизайнів Алвара Аалто. Яскравим прикладом цього є культовий стілець Artek stool 60, спочатку вироблений для інтер'єру Виборзькій бібліотеки під Петербургом. Три в мінімалістському стилі ніжки стільця Artek stool 60, під круговим сидінням - конструкція, яка залишилася незмінною з моменту її створення в 1933 році.

Табурет входить в число інших видатних фінських предметів меблів, які пробилися в постійну колекцію в міський музей Designmuseo, поряд зі стільцем Domus's Tapiovaara і предметами інтер'єру Kaj Franck, які тепер є всюдисущої частиною фінського життя. Компанія Apple вибрала цей вид меблів - Artek stool 60 - предметом інтер'єру у всіх офіційних салонах.
У 1957 році Алвар Аалто був обраний почесним членом Американської Академії мистецтв і наук, став лауреатом престижної золотої медалі Королівського інституту британських архітекторів (RIBA), він багато викладав в Фінляндії і США, в Массачусетському Політеху.
Побудована Аалто в 1935 році Виборзька бібліотека, в 2015 році була оцінена найвищою нагородою "Європа Ностра" як унікальний проект культурної спадщини Європи.

 

Поділитися: