Магазин меблів №1 в Києві
Обране

4 травня працюємо з 10:00 до 20:00
5 травня – ВИХІДНИЙ ДЕНЬ
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Геніальність першої жінки архітектора Захи Хадід

26.02.2018

Заха Хадід - одне з найвідоміших імен у світовій спадщині архітектури та дизайну, ім'я, яке завжди буде на слуху, тому що кожна будівля, побудована нею, заворожує своєю нереальною прогресивністю, красою плавних ліній і величчю розмірів побудови. Створені нею будівлі - справжні витвори мистецтва, архітектурні пам'ятники. Багато хто називає їх фантастичними будівлями майбутнього, але Заха довела всім, що це не фантастика, а реальність, що ми вже живемо в цьому майбутньому, яке є - справжнє.
Геніальний проект Захі Хадід - центр культури і мистецтва Чанша, Китай

Заха Хадід - не просто успішна жінка-архітектор, а перша з жінок, хто був нагороджений Прітцкерівської премією за заслуги в архітектурі, в 2004 році, через деякий час, в 2012 році, вона була удостоєна звання Дами-командора Ордена Британської імперії.Заха - мусульманка і народжена в Іраці. Після приходу до влади Саддама Хуссейна її сім'ї довелося покинути рідну країну, потім вона вчилася в Лондоні і Бейруті, після заснувала власне архітектурне бюро «Zaha Hadid Architects".Враховуючи, що Заха - жінка-архітектор і ще емігрантка, яка побудувала свою кар'єру в Великобританії, і при цьому в стрімкому розвитку своєї професійної кар'єри вона досягла такого світового рівня, то можна цілком сказати, що для цієї жінки не було нічого неможливого.
Футбольний стадіон в Аль-Вакра (Катар)
Готель-башта Morpheus, частина крупного розважального курорту City of Dreams в Макао (Китай)Інтер'єри City of Dreams в Макао від Хадід
Заха Хадід змогла створити і донести до світової громадськості свій власний стиль, який спочатку здавався бунтом проти всіх правил геометрії і принципів фізики, але дав можливість спроектувати і втілити в реальність самі неординарні проекти ще до прогресу комп'ютеризованих програм 3D графіки.

Спроектований Захою Хадід житловий комплекс для Нью-Йорка

Її сміливий стиль - це колаж різних геометричних форм, гра плавних обтічних форм з кривими ламаними лініями і багатокутниками, вдалі експерименти в жанрі інсталяції, що робить кожен її інноваційний проект - спадщиною світової архітектури.

Більш того, Заха не тільки будувала хмарочоси і центри культури, вона розробила оригінальні моделі світильників та меблів.

Cвітильники Vortexx Chandelier

І навіть елітну яхту для російського бізнесмена.
Можливо, в цьому зіграло роль і в тому, що Заха була прихильницею Казимира Малевича. На неї справило враження єднання трьох частіше використовуваних Малевичем в своїх творах кольорів і згуртування в єдину різних геометричних форм.

Пізніше цей напрямок увійшов в дизайн як супрематизм, про який ми писали в попередніх наших статтях, ви можете ознайомитися з цим стилем в статті "Геометрія дизайну".

Список екстравагантних робіт Захі Хадід досить великий. Вона будувала під замовлення для різних держав і приватних осіб найсміливіші рішення в Великобританії, ОАЕ, Росії, Саудівської Аравії, Сербії та в Китаї.

Поділитися: