Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Аркатура або сліпі арки в класичному інтер'єрі

15.05.2018

Аркатурою називають ряд декількох декоративних ніш, оформлених арочної формою в інтер'єрі приміщення або на фасаді архітектурних споруд. В архітектурі такий декоративний мотив ще називається аркатурно-Колончатий поясом, а в інтер'єрі - псевдо-арками або сліпими арками, т. Е. Притуленими до стіни.
Декоративний ансамбль сліпих арок як частину класичних інтер'єрах бароко, готики і надалі модерну є важливою формою римської архітектури. Він створений не римлянами, а імовірно, єгиптянами або жителями крітомікенской епохи в Стародавній Греції, але римляни благополучно адаптували його в своєму будівництві.
Варто також зауважити, що спочатку будівництво арок носило культовий характер і обробляють з ритуалами і численними молитвами, можливо саме тому арки спочатку стали важливою частиною базилік і храмів. Арка являла собою символ небосхилу, у греків вона символізувала бога Зевса, у римлян - Юпітера. Навіть в християнський період епохи Відродження Арка як символ перемоги і успіху перетворилася в Тріумфальну арку, яскравим прикладом якої може служити Тріумфальна арка Наполеона.
Тому перше відоме світу використання Аркатура присутній з певною частотою в давньоримській архітектурі і залишається в ранньому християнському періоді, поки воно не стане характерним елементом романського стилю, перш за все регіону Ломбардії. У готичний період він набув більш закономірний характер і часто ставав предметом складних скульптурних розробок. Безперервна аркатура оформляється як аркатурних пояс або фриз з колонами або з пілястрами.
Сліпі арки мають багатофункціональний ряд в інтер'єрі:
- декоративну функцію і завершальний компонент відповідного стилю;
- візуально збільшують стелі;
- акцентують увагу на певній стіні, де оформлена сліпа арка, тим самим підкреслюють предмет мистецтва, розміщений на ній, або світильник;
- продовжують ряд, повторюють арки дверного або віконного отвору, створюючи симетрію колон - що важливо зберегти в класичних стилях, як ренесанс і неокласика.
В сучасний час аркади складають відомі історичні розкішні стилі бароко, ренесанс, ампір, а ось декоративні арочні конструкції і декор з античних класичних інтер'єрів перейшли і збереглися в більшій мірі в єгипетському стилі як невеликі ніші з арочним склепінням як місце споглядання єгипетських фігурок, також в ампірі , марокканському стилі і інших етнічних стилях, що застосовуються в основному в східних інтер'єрах, а дугоподібне прикраса у вигляді полуциркульной або стрілчастої арки, що примикає до стін, трансформується алось в подковообразную арку.

Поділитися: