Магазин меблів №1 в Києві
Обране

4 травня працюємо з 10:00 до 20:00
5 травня – ВИХІДНИЙ ДЕНЬ
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Купольні екобудинки

02.07.2018

В епоху прискореного розвитку технологій можна спостерігати все більшу кількість оригінальних ідей в будівництві, архітектурі і дизайні житлового простору.
У 1947 році інженер-винахідник Річард Бакмінстер Фуллер (Richard Buckminster Fuller) запропонував нетривіальну ідею будувати переносні будинку-купола. Він постійно епатував громадськість своїми поглядами: спочатку він називав Землю великим космічним кораблем із замкнутим простором і обмеженими ресурсами, ввів поняття 4D вимірювання, а потім запатентував свій винахід «геодезичний купол», який припав до смаку багатьом любителям стилю Біотек і сучасних технологій. Фуллер стверджував, що накриваючи куполом будинку або навіть весь місто, можна істотно економити на споживаних енергетичних ресурсах і бути спокійно захищеним від опадів. До того ж, на його думку, будинок повинен бути динамічним, легким і транспортабельним в залежності від побажань господарів.
Складно сказати, що рухає послідовниками Фуллера. Можливо, це органічний спосіб життя - єднання з природою або важливість глобальної мети людства - економії природних ресурсів. Але ті, хто вибрав такі нестандартні еко-будинки, довели, що якість життя в таких умовах може бути цілком комфортним.
Одним з дивних прикладів є будинок сімейства Йартефёльгеров, що знаходиться в Арктиці, на території північної Норвегії. Бенджамін і Інгрід Йартефёльгери побудували глиняна хата і оточили його геодезичним куполом. Мало того, що вони не замерзають самі, вони ще й успішно вирощують вишні, ківі, огірки, помідори, яблука і навіть дині.
Проживає в Каліфорнії дизайнер Шон Хаусман спочатку задумав побудувати будинок на гілках дерев, але в підсумку зі своєю подругою також вибрав ідею прозорого будинку-геокупола по ідеї Річарда Бакминстера Фуллера. Він оформив яскравий і барвистий дизайн свого купольного простору діаметром 13,5 м з меблями IKEA і дорогими світильниками, як, наприклад, торшером Arco від дизайнера Акілле Кастільйоні.
The Bubble Tent - прозорий будинок-міхур для постійного житла повторює думку Фуллера про те, що будинок повинен бути легким і переносним. Ідея розроблена П'єром Стефаном DUMAS і проводиться зараз французькою компанією BubbleTree. У таких будинках-наметах використовується безшумна система продувки та фільтрації повітря, яка дозволяє використовувати будинок-міхур в будь-якому кліматичному поясі. Безперервна циркуляція повітря забезпечує свіже чисте повітря в будь-який час і навіть зменшує вологість в наметі.

 

Поділитися:
Товари з вітрини