Магазин меблів №1 в Києві
Обране

4 травня працюємо з 10:00 до 18:00
5 травня – ВИХІДНИЙ ДЕНЬ
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Легендарний фінський дизайнер Ееро Аарніо

02.09.2018

Ееро Аарне (Eero Aarnio) - великий фінський дизайнер, який запам'ятається світу в першу чергу як новатор в сфері застосування різних видів пластику в промисловому дизайні. Після закінчення інституту прикладного мистецтва в Гельсінкі, Ееро Аарне в 1962 році відкрив студію дизайну, в якій за час своєї творчості створив воістину культові об'єкти меблів. Ееро Аарне став символом цілої епохи поп-культури. Сьогодні його роботи представлені в найпрестижніших музеях, таких як MoMA в Нью-Йорку, Victoria and Albert Museum в Лондоні, Vitra Design Museum. У нашій статті ми розповімо про деякі унікальні роботах дизайнера, які згодом прославили його на весь світ.
Найвідоміша робота Ееро Аарне - це крісло Ball. Перше крісло дизайнер придумав в 1963 році, і воно до цього дня знаходиться в його будинку. У виробництво це крісло було запущено тільки через два роки в 1965 році.

Саме це крісло було представлено на виставці в Кельні в 1966 році і приніс авторові світову славу. Робота дизайнера стала сенсацією і була високо оцінена критиками, адже така форма крісла і матеріал, з якого воно було виготовлено, були досконалої інновацією для того часу. Крісло Ball стало визначальним для дизайнера Aarnio, воно надихнуло його на створення цілої серії меблів з фібростекла.
Наступну престижну нагороду Ееро Аарне отримав в 1968 році - приз Американських промислових дизайнерів за крісло Pastil Chair. Пізніше автор, прагнучи продовжувати створювати нові форми і образи, розробив в 1971 році крісло Tomato Chair. Ці крісла виявилися не тільки оригінальними зовні, але і дуже зручними.


Дивовижний дизайн спроектував Ееро для крісла Bubble Ееро. Як зізнався автор, він хотів створити крісло, в яке з усіх боків буде проникати світло, і це йому дійсно вдалося. Для реалізації своєї ідеї дизайнер використав акрилову смолу, яку при виробництві розігрівали і надували як мильна бульбашка, щоб домогтися потрібної форми крісла.


Ееро Аарне створив цілу серію меблів, якими надав вид дитячих іграшок. Це стільці Pony 1973 року і Tipi 2002 року.

У 2005 році італійська фабрика Magis привернула дизайнера до проекту «Mee too», для якого він розробив пластиковий стілець-собачку PUPPY і дитячий стільчик TRIOLI.


У 2008 році Ееро Аарне за стільці Trioli був удостоєний престижною премією в галузі промислового дизайну - Compasso d'Oro Award.

Поділитися: