Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Колони в сучасному інтер'єрі

24.01.2018

Колона - це незамінний компонент античної архітектури і будинків Середньовіччя, офомленних в стилях бароко, ампіру і ренесансу, і зараз продовжує доповнювати і прикрашати розкішні сучасні інтер'єри.

Доричний ордер архітектури колон, описаний в працях Вітрувія в другій половині I століття до н.е., зародився в античну епоху в VI столітті до н.е. в Стародавній Греції. Архітектурний ордер встановлює канон зовнішнього вигляду колон, який з часом піддається змінам. З прямих масивних доричного ордена грецьких колон з'явилися більш витончені колони іонічного ордера з завитками, а коринфские колони вже прикрашала ліпнина на капітелі з орнаментом у вигляді квітів і листя, що особливо сподобалося римлянам.

Стрічки, кошики з плодами, лаврове листя та інші подібні візерунки стали повсюдно будуватися в Стародавньому Римі, а з епохою бароко стали невід'ємною складовою частиною інтер'єру. Супроводжуючи античні храми, потім готичні замки, культові будівлі італійського ренесансу, а пізніше - прикрашаючи європейські вітальні епохи бароко, колони назавжди залишилися символом тієї епохи. Вони вражали своєю піднесеною красою, підкреслювали і без того недосяжність високих стель над писаними стінами, серед яких можна було спостерігати за грою променів денного світла з неосвітленій тьмою. На сьогоднішній день тенденція на колони не втратила свою актуальність, самим закономірним місцем присутності колон звичайно ж є вітальня, зал або хол будинку, місце, де збирається вся родина на вечерю або на зустріч з гостями. Саме тому для встановлення колон буде потрібно великий вільний простір.

Якщо говорити про ренесанс, то колони повинні знаходитися навпроти один одного симетрично, якщо проектувати ар-нуво, то розміщення колон допускається асиметричним і абстрактним. У невеликому приміщенні важливо врахувати, щоб колони не перекривали денне світло або ці втрати компенсувалися достатнім штучним освітленням.

Приклад нестандартного, але оригінального розміщення колони на кухні.

Зараз поділяють колони на квадратні й круглі, вже існуючі спочатку в архітектурі приміщення і декоративні, встановлені як атрибут відповідного стилю. Колони також встановлюються для того, щоб зонувати простору, служити опорою, бути неординарним способом прикраси кімнати і точкою розміщення світильників.

Матеріал для виготовлення колон:

• дерево - найчастіше роблять із бука, дуба, ясена;

• гіпсокартон - гіпс є екологічно чистим матеріалом, але недовговічний при попаданні води і зміни температури;

• вапняк, базальт;

• поліуретан - економ варіант, при цьому досить зносостійкий матеріал, але програє каменю і дереву в вишуканості свого зовнішнього вигляду;

• метал - доповнить інтер'єр в стилі хайтек або лофт, а якщо ще покрити оцинковкой, то буде відмінним довговічним матеріалом;

• натуральний камінь - мармур, онікс, травертин, граніт - розкішне доповнення до люксових апартаментів і заміських котеджів.

Декорування колон:

  1. Ліпнина. Ліпнина - незамінний декор для колон стилю бароко, ампір і неокласики. Народившись в античні часи, ліпнина колон додасть витонченою еклектики і підкреслить вишуканий смак господаря.
  2. Дзеркальна поверхня. Покриття прямокутної колони дзеркалом або круглої колони дробленої дзеркальної мозаїкою різної геометричної форми - таке декорування колон буде екстравагантно виглядати в будь-якому сучасному інтер'єрі.
  3. Облицювання напівдорогоцінним камінням. У люксовому сегменті інтер'єрів практикується облицювання колон малахітом, оніксом або агатом, напівдорогоцінного каміння завжди виглядає вишукано.
  4. Облицювання мармуром.
  5. Штукатурка - саме економне рішення для декору колон.
  6. Різьба для дерев'яних колон.
  7. Обкладання цеглою.
  8. Колони прикрашаються картинами, свічниками, вазами з квітами, антикваріатом або іншими предметами мистецтва.

 

Поділитися: