Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Історія і різновиди форм вікон

14.05.2018

Історія виникнення
Формули виготовлення скла були відомі людству багато століть, але склити вікна почали тільки в середні століття. До цього віконні прорізи були відсутні, їх замінювали або суцільними стінами, або колонадами відкритих атріумів, що дають пряме сонячне світло. Згадки про перші вікнах вказують на острів Крит і датуються часом Міноса. Під час розкопок спаленого міста Помпеї науку і громадськість здивував той факт, що вдома помпейці містили вікна з бронзовими рамами і з'єднанням, схожим на матове скло.
Довгий час питання про розвиток архітектури вікон навіть не виникало, - будучи забобонними, жителі замикалися в своїх будинках, остерігаючись того, щоб ні в одну щілину не проникли злі духи. Адже вікно - це зв'язок з навколишнім світом, і грань між внутрішнім простором і зовнішнім. Тільки вже до 11 століття в Римській імперії склалися основні принципи дизайну вікон і виглядали вони, як вітражі з непрозорого скла.А ще пізніше, вже в епоху Відродження Венеція стала центром склодувної майстерності.
Перші металопластикові вікна придумали німці на початку 20 століття, бажаючи цим профілем замінити дерево, але впровадити технології ПВХ відразу не вдалося, через початок І світової війни. Але в 1931 році німецькою компанією BASF почалося виробництво таких віконних рам, а в 1952 році з отриманням патенту на нову технологію вже почалися поставки металопластикових вікон першим клієнтам. Надалі до виготовлення ПВХ рам підключилися і американці, грамотно продумавши рекламу, вони популяризували цей матеріал, таким чином, згодом стало буденним для кожного будинку.
Різновиди форм вікон
1. Арочні вікна

Найпершою була готична форма стрілчастих вікон, яка зайняла своє місце в англійських інтер'єрах вікторіанської епохи 19 століття.

Арочна форма стрілчастих вікон у вигляді підкови в мавританському стилі була популярна на Сході, в той час як в європейських і російських містах практикувалася таку форму вікон, тільки з полуциркульной аркою.
2. Круглі вікна

До круглих можна віднести вікна з вітражами, що стали популярними в середньовіччі, як частина античного стилю і готики, а згодом і частиною стилю арт-нуво.
3. Трапецевидна форма вікон

4. Прямокутні і багатокутні вікна
Притаманні англійському стилю, а також усім сучасним стилям інтер'єру.
5. Еркери або альковні вікна
До різновиду віконної архітектури також можна віднести еркер.

Виділяють французькі еркери і венеціанські.

Венеціанське вікно складається з 3-х вікон: два по краях прямокутного вікна закривають високе з арочним отвором. У георгіанський епоху будувалися підйомні еркери з дерев'яними рамами і шківами, згодом вони стали частиною йоркширського вікна в англійському інтер'єрі.

Поділитися: