Магазин меблів №1 в Києві
Обране

4 травня працюємо з 10:00 до 20:00
5 травня – ВИХІДНИЙ ДЕНЬ
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Античний стиль інтер'єру

02.03.2018

Античний стиль як перша основна база сформував сучасні принципи дизайну і мистецтво створювати інтер'єри в цілому. Що ми знаємо про стародавніх інтер'єрах і основи архітектури? Які головні постулати, прийняті далекими предками, наскільки вони зараз доступні для застосування і що потрібно враховувати при проектуванні дизайну?
Найважливіше і затребуване правило з великої епохи Давньої Еллади - принцип золотого перетину. Принцип золотого перетину - збереження пропорцій між двома величинами 1,62 в розмірах ширини і висоти або глибини, коли дві третини приміщення відводиться під основну зону, а решта одна третина виконує функцію додаткової зони.
Друге правило - це композиційне єдність всіх елементів, втілене в симетрії, що з давніх-давен вважалося основою гармонії і досконалості простору.
Античний характер проявляється у всій античної грецької і давньоримської архітектури. Римляни перейняли у греків доричний ордер колон і кам'яні фігури, втіливши його в стиль інтер'єру ренесанс, що прославив Стародавній Рим і послужив точкою відліку для іменитого стилю бароко. Часто в нашому поколінні просторі приміщення з відкритим атріумом з колонадою вважаються виконаними в історичному стилі стародавніх римлян, забуваючи, що атріум складається з грецьких колон, адже греки своєю філософією, культурою і прагненням до досконалості дали початок багатьом наукам, в тому числі і дизайну інтер'єрів.
Відмітна риса античних грецьких інтер'єрів, крім домінування елегантного білого кольору і присутності підтримують колон з капітеллю етнічних візерунків, це баланс всіх предметів інтер'єру з практичним призначенням і предметів мистецтва для споглядання прекрасного.

Адже мудрі елліни вважали, що життєдіяльність і розвиток людини відбувається завдяки не тільки грамотно влаштованому побуті, а й необхідним заповненням духовних потреб, які згодом були добре описані і классіфіровани американським психологом Абрахамом Маслоу в його роботі "Піраміда потреб особистості".
Давньогрецька архітектура неможлива без стін з барельєфом, в якому найвищою майстерністю на натуральному камені були вигравірувані унікальні композиції, фрагменти історичних подій і міфологічні персонажі, які відіграють величезну роль в житті стародавніх греків. У нинішній час цінителі античності відтворюють такі інтер'єри, замінюючи натуральний камінь прикрашає білосніжним, що імітує мармур, гіпсовим барельєфом, на якому зображені древні символи, грецькі музи, боги Олімпу, медузою Горгоной і інші античні мотиви. Також можна декорувати стіни мармуром або глиною, ліпниною, оформити з нішами, в яких розмістити предметами мистецтва - скульптуру, амфори, вази.
Античний стелю був оформлений з кесонами з орнаментом або цілим міфологічним сюжетом. Зараз полоток може бути декорований подрібненим або різної геометричної форми дзеркалами, дерев'яними балками, так популярними в сучасних грецьких інтер'єрах, а геометричні орнаменти, переважно квадрати і візерунок "меандр", доповнять античний дух.
На особливу увагу варто приділити античної меблів.

До сих пір незвичайний і оригінальний вигляд збережених деталей меблів, створену стародавніми майстрами Еллади, дивує і захоплює своєю винахідливістю і різноманітністю. Фурнітура меблів прикрашалися позолотою, різьбленням або інкрустацією, а ніжки стільців уособлювали різних тварин. В цілому меблі мали плавні форми, виглядала зручної і при цьому граціозною.

Досить розкішно оформлений в античному грецькому інтер'єрі п'ятизірковий бутик-готель Grecotel Mandola Rosa в респектабельному курорті на Пелопоннесі. Кожна вілла оформлена в різному стилі, але дотримуючись однієї концепції - воспроізвденіе духу античності могутньої Еллади.

Поділитися: