Магазин меблів №1 в Києві
Обране

4 травня працюємо з 10:00 до 18:00
5 травня – ВИХІДНИЙ ДЕНЬ
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Сучасний дизайн інтер'єру: як вибрати колірну палітру

13.08.2020

Комфортна обстановка в будь-якому приміщенні багато в чому залежить від грамотного поєднання кольорів в інтер'єрі. Які кольори вибрати для облаштування квартири, офісу?

 Основні поради по кольору і світла в дизайні інтер'єру

Вибираючи колір, що сподобався, для будинку або офісу, варто звернути увагу, що кожен відтінок діє на людину фізіологічно, емоційно і оптично. Сприйняття залежить від ступеня освітленості і оточення. Про те, який ефект створюють основні хроматичні кольори - червоний, жовтий, синій а, також їх відтінки, розповімо детальніше.

Червоний - ефектний, динамічний, збудливий

З усієї кольорової гами будь-який червоний відтінок виділяється найбільшою привабливістю. На нього неможливо не дивитися. Де б він не знаходився - далеко чи близько, він завжди привертає увагу. При погляді на «червоний», у людини частішає дихання, підвищується кров'яний тиск, стимулюється робота м'язів. Його краще використовувати в приміщеннях, де приймають гостей і весело проводять час. Цей колір краще за інших підходить для тренувальних залів або кімнат з тренажерами.

Зверніть увагу! В кімнатах для відпочинку «червоний» краще виключити. Він заважає розслабитися.

Фахівці вважають, що червоний колір в приміщенні впливає на сприйняття таким чином:

Психологічно

Емоційно

Оптично

Асоціюється з упевненістю, енергійністю, безпекою, боротьбою. Симпатія до «червоного» характерна для лідерів.

Пов'язаний з теплом і вогнем. Також, він притаманний небезпеці і агресії.

Створює ефект наближення і розширення. Тому приміщення, де переважає «червоний», здається менше, а висота стель нижче.

 

Червоний колір в інтер'єрі найбільш яскраво розкривається в ранкових променях сонця. Найбільше світла в кімнатах з панорамними вікнами, що виходять на південь або на північний схід.

                        На заході сонця червоний колір набуває помаранчевого відтінку.

При штучному освітленні «жовтіє» від яскравих люстр, і втрачає насиченість в слабких променях. Щоб ввечері посилити ефектність червоного кольору, краще освітити його потужними лампами. При слабкому, точковому освітленні стає «приглушеним», і виглядає жовтуватим.

Жовтий - символ сонця

Жовтий колір в інтер'єрі підіймає настрій, створюючи легке, приємне збудження. Світлий тон налаштовує на відпочинок і розслаблення. Насичений відтінок добре підходить для ігрової кімнати. Його вважають кольором дитячої активності і допитливості.

Характер впливу на людину: схожий з червоним, але сила дії м'якша.

Кольоротерапія стверджує, що жовтий колір сприяє травленню, тому його краще використовувати на кухні або у вітальні, де влаштовують застілля.

В інтер'єрі жовтий колір рідко зустрічається у великих об'ємах. Дизайнери вважають за краще робити з нього яскраві ненав'язливі акценти, що привертають увагу. На відміну від червоних плям, не створює «агресивності» при сприйнятті.

Такий колір однаково ефектний в сонячних променях і при штучному освітленні.
Потужне електричне освітлення створює враження збільшення простору. А, коли на жовтий колір в приміщенні потрапляють розсіяні промінчики настінних бра, він буде здаватися світліше і спокійніше.

Зверніть увагу! Щоб створити бажаний ефект, можна чергувати верхні потужні люстри, з точковим сяйвом мініатюрних бра.

Синій - для відпочинку і заспокоєння

Синій колір в інтер'єрі недаремно називають легким. Про нього згадують, коли думають про повітря і море. В історичній семантиці відтінок «синього» - блакитний, супроводжував духовність, мир і гармонію. Символіка використовувала його як знак чистоти, чесності, відкритості.

На людину діє розслабляючи, тому синій колір і його відтінки рекомендовані для місць відпочинку і сну.

• Синій відтінок хороший при природному освітленні, але менш ефектний при мізерному електричному.
• Блакитний колір підійде як для сонячних південних кімнат, так і для північних, притінених.
• Фіолетовий колір в приміщенні найбільш ефектний вранці, в цьому він близький до червоного.

Всі відтінки «синього» візуально розширюють простір, і створюють враження прохолоди.

Сині відтінки в приміщенні гармонійно поєднуються з теплими тонами, особливо з «золотим». Світильники цього кольору ефектно прикрашають інтер'єр в союзі з аквамарином, кобальтом, індиго.

Якщо в пріоритеті приміщення холодна гамма, краще підібрати бра і люстри з елементами сріблястого металу. Особливо ефектно виглядають моделі на тонких сталевих ніжках.

Вибір кольору і світла для інтер'єру буде успішним, якщо гармонійно пов'язати планування з призначенням приміщення, стилістикою, кліматичними особливостями і особистими смаками власників.

Поділитися:
Схожі статті