Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Помпезний і величний ампір

02.01.2018

Ампір - стиль успіху, символ влади і величі, який з'явився в епоху правління Наполеона Бонапарта в 19 столітті.
Ампір відрізняється від попередніх стилів дизайну класицизму, які існували при Людовіку 16 і відображає економічний підйом Франції і ту кризу, яка призвела до французької революції. Наполеон мріяв створити єдину державу в Європі на зразок Великої Римської імперії, тому ампір - символ цієї єдності земель і офіційної парадності, помпезності.

Так, Бонапарт втілює величні архітектурні ансамблі в Парижі у вигляді ампір, починаючи реновацію таких грандіозних будівель, як Тріумфальна Арка, Єлисейський палац, маєтки в Фонтенбло, а також Мальмезонський Палац - це палац Жозефіни, першої дружини Наполеона. Перебудову і прикраса Палацу Наполеон довірив видатному дизайнеру тих часів якобінцеві Жаку Луї Давиду.

Мальмезонський Палац

У стилі ампір стало популярним виконувати робочі кабінети, величезних розмірів помпезні вітальні, їдальні, зали для виставки своїх колекцій мистецтв і галерей.

Замок у Фонтенбло

Велика кількість позолоти і орнаментів, а також монументальність - ось візитна картка ампіру, при цьому на відміну від попереднього стилю рококо орнаменти будуть витіюватими, вони будуть оформлені у вигляді плетіння квітів, а монументальні твори спрямовуються до естетики і відтворення піднесених ідей імператора у вигляді королівських скульптур , романтичних фресок, плавних переходів ліній меблів, кілька жіночних елементів декору, при цьому підкреслюючи символи влади.

Також ампір втілений в симетричності і впорядкованості в розташуванні всіх предметів інтер'єру і меблів, величні колони, арки з ліпниною і консолі з ручним різьбленням, тонкі скляні вітрини, що демонструють смак господаря в мистецтві, масивні меблі округлої форми з рідкісних порід натурального дерева, таких як вишня , горіх, олива, рожеве дерево, палісандр.

Також особливістю стилю ампір є фактурні стіни, оформлені дерев'яними панелями, найчастіше з дуба, з різьбленням, що повторює колони, а також з позолоченими або бронзовими орнаментами.

Стіни можна обтягнути будь-якою текстурною тканиною, як оксамит, гобелен або шовк з малюнком або орнаментом. Візерунки на тканинах покривал, портьєр або оббивці меблів - це ромби, абстракція, розшиті золотими нитками квіти, лаврові вінки, пальмові гілки, єгипетські візерунки та інші атрибути слави і тріумфу великих цивілізацій.

Епоха ампіру - це також епоха розквіту фарфорових виробів, які стають об'єктами колекціонування та статусу і масивних дзеркал з декорованими ручною роботою мальовничими рамами.

Поділитися:
Схожі статті