Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Історія вікторіанського стилю

31.05.2018

Розквіт вікторіанського стилю в інтер'єрах припав на 19 століття, століття затвердження Великобританії як лідируючої держави в світі після колонізації нею інших країн, в роки правління Королеви Вікторії.
Вплив готики середньовічної Європи і культурну спадщину епохи Відродження великої Римської імперії довгий час відбивалися в культурі, інтер'єрах і побут англійців. Починаючи з XIV століття по середину XVIII століття, коли в Європі розквітає культура на класичні дизайни бароко, англійська дизайн в цей момент представлений середньовічними замками. Після закінчення семирічної війни 1763, в Британії змінюється влада одних за іншим монархів і встановлюється пласт капіталістів, які прагнуть зайняти положення в стані аристократів, що, в свою чергу, трансформується в їх прагнення і наслідування естетичному прекрасного. Так поступово формується георгіанський стиль, а протягом десятиліть зі становленням влади Вікторії Кентской з 1837 року - вікторіанський стиль. Після чого основи георгіанському стилю, регентства і викторианства неодмінно закладуть основу єдиного англійського стилю, відомого нам візуально нині по кінофільмах про Шерлока Холмса.
Ранневікторіанскій період відображав змішання неоготики, неовізантійського стилю, німецького відродження і неорококо як копії взятих в приклад інтер'єрів сусідніх європейських імперій. Але в тому вигляді, якими їх оформляли в Англії, вони були підробленими, негармонійними і позбавленими естетики. Готичні меблі змішували з меблями стилю Людовика XIV і китайськими виробами, керамікою імітували метал, а класичну різьблення в історичному бароко виготовляли з пап'є-маше. Виключно англійське сприйняття дизайну тільки почало формуватися на колонах попередніх знань з 1855 року.
Англійська ренесанс «Free Renaissanse revivals», затвердження Кабміном і дорослішання власного погляду на дизайн інтер'єрів відбувається тільки в період 1870-1901 роках. Саме тоді виникають перші основи англійських традицій, як, наприклад, поведінкові функції в світському суспільстві, зароджується образ джентльмена або снобізм бізнесмена зі сталевим характером, що в свою чергу, проявляється в рисах облаштування їхніх власних будинків і демонстрацією свого статусу.
Зародження повноцінного напрямки в дизайні як вікторіанський стиль проявлялося в декоративних орнаментах у внутрішній обробці, для якої також почали цінуватися рідкісні сорти дерев і покриття стін дерев'яними панелями. Також зароджується мода на шинуазрі, мавританський і індійський етнічний декор, все таки Англія - ​​продовжувач колоніальних стилів. З'являється чіткий поділ внутрішнього простору на кімнати і правило ретельно заповненої меблями кімнати як свідоцтво смаку господарів. Вітальня стала візитною карткою всього будинку, після неї - їдальня, ці кімнати повинні були бути максимально прикрашені респектабельними предметами інтер'єру.
В предметах меблів простежувалися попередні епохи: неокласицизму, що формувало у вікторіанському стилі прагнення до симетрії, рококо, що привнесло прихильність до орнаментальних прикрас в інтер'єрі і готики, яка підкреслювала символізм.

 

Поділитися:
Товари з вітрини