Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Джо Коломбо дизайнер футурист

19.09.2018

Джо Коломбо (Joe Colombo) - легендарний дизайнер футурист, який жив і творив у 60-х роках ХХ століття. Джо Коломбо працював в сфері промислового дизайну і створював предмети для інтер'єру, меблі та світильники. Але також Джо Коломбо увійшов в історію своїми футурологічними інсталяціями, які він створював для міжнародних виставок і конкурсів. Дизайнер виділявся своїми сміливими й оригінальними ідеями і, хоча більшість робіт автора так і залишилися у вигляді ескізів і прототипів, у нього зустрічалися і досить прагматичні проекти, які були успішно запущені в масове виробництво. Про деякі з них ми розповімо в сьогоднішній статті.
Джо Коломбо був італійцем, народився в Мілані в 1930 році. Він отримав дві освіти, художнє і архітектурне. На початку свого творчого шляху Джо Коломбо успішно займався графікою і живописом і до 1958 року працював як художник-експресіоніст. Становлення Джо Коломбо як дизайнера відбулося в 1962 році, після того як він відкрив своє дизайнерське бюро в Мілані. Дизайнер хотів створювати середовище майбутнього, тому з самого початку зосередив свою увагу на новітніх технологіях виробництва предметів інтер'єру і нових матеріалах. Улюбленим матеріалом для експериментів Джо Коломбо став пластик.
Джо Коломбо в дизайні надавав перевагу вигнуті форми, уникаючи прямих ліній і гострих кутів. Одна з перших його відомих робіт, яка демонструє цей принцип - це серія світильників, створених для компанії O-Luce. На фото лампа Acrylica, створена дизайнером в 1962 році.
У 1963 році Джо Коломбо створює культове крісло Elda, яке згодом стало його візитною карткою. Ця робота дизайнера викликає інтерес тим, що це було перше крісло зі скловолокна такого великого розміру.
Джо Коломбо горів ідеєю розробити крісло, яке б складалося з одного матеріалу і в 1965 році йому це вдається. Він створює на замовлення італійської фабрики Cartell стілець Universale.

Дизайнер, дотримуючись своєї основної ідеї створювати меблі для майбутнього, що не модернізував існуючу меблі, а винаходив нові форми і поняття, які як він вважав будуть актуальні в мінливому способі життя 60-х років. Джо Коломбо поставив перед собою завдання розробити концептуально нових підхід до зберігання речей. І як результат в 1963 році створив так званий контейнер Combi-Centre. У ньому можна було зберігати книги, спиртне і будь-які домашні дрібниці. Натхненний успіхом свого проекту дизайнер розробив Man-Woman Container - переосмислення футуристичну версію скрині ХІХ століття і Boby trolley - блок для зберігання речей, який до цих пір знаходиться у виробництві.

Також варто відзначити ще дві роботи автора, які явно випереджали свій час. Це крісло Tube створене дизайнером в 1970 році. Крісло стало одним з перших прикладів меблів, яке продавалося відразу з полиці.
І крісло-трансформер "Multi Chair", створене в 1971 році. Дві подушки цього крісла можна з'єднувати різними варіантами, щоб отримати стілець, крісло або кушетку.
Джо Коломбо об'єднав в собі інноваційний підхід у створенні предметів для інтер'єру, з художнім оформленням ідеї, завдяки чому зайняв почесне місце в історії дизайну.

 

Поділитися: