Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Лауреат Прітцкерівської премії 2018 року

18.08.2018

Прітцкерівська премія (The Pritzker Architecture Prize) - міжнародне в галузі архітектури престижне нагородження, на яке запропонувати свого номінанта можуть переможці попередніх нагороджень, експерти в галузі дизайну та архітектури будь-якої країни і будь-якого архітектурного бюро.
Урочиста церемонія нагородження премії Прітцкера в 2018 році пройшла в музеї Ага Хана, спроектованому Прітцкерівської лауреатом 1993 року Фуміхіко Маки в канадському мегаполісі Торонто. Лауреатом цієї престижної нагороди 2018 року стало індійський архітектор Балкрішна Доши. Це перший раз, коли премію отримує індієць, та ще в такому похилому - 90 річному віці. Журі оголосило його принципи архітектури автентичними і екологічними, а його роботи - мають сенс, етичність, глибину контексту і високу відповідальність перед своєю країною і жителями. Також важливим є те, що його архітектура несе важливу соціальну і економічну роль.
«Дизайн Доши перетворює притулки в будинку, житло в громади і міста в магніти можливостей», - коментує пан Прітцкер. «Життєва робота Балкрішни Доши дійсно підкреслює місію The Pritzker Architecture Prize, демонструючи мистецтво архітектури і безцінне служіння людству. Для мене велика честь представити 40-річчя цієї нагороди архітектору, який надав нам більше 60 років своєї служби ».
Балкрішна Доши - дійсно унікальний архітектор, довгі роки він працював над маловитратними і екостійкого будівництвом з поєднанням модерністського стилю. Він навчався у відомого в світовій архітектурі маестро Ле Корбюзьє, а після у віці 29 років відкрив в Індії свою архітектурну студію. Балкрішна Доши відноситься трепетно ​​до вибору матеріалів для будівництва, до форм і технологій, важливими складовими є облік клімату, ландшафту і призначення самої будівлі. Він вважає, що будівлі створює не тільки житлові умови, а й має відповідати філософії людини і органічний зв'язок потреб людини з навколишнім середовищем. З його відомих робіт можна виділити кілька будівель в Ахмадабаді: Університет екологічного планування і технологій, художня галерея Amdavad ni Gufa, Меморіальний зал Тагора, його студія Сангат з салом і амфітеатром, Housing Life Corporation, а також Індійський інститут управління в Бангалорі.
Доши - 45-й лауреат премії, яка ознаменувала свою 40-ту річницю церемоній.
Лауреатами Прітцкерівської премії минулих років стали: в 2017 році іспанська студія RCR Arquitectes в особі архітекторів Рафаеля Аранда, Карме Піжем і Рамона Вілальта; в 2016 році - Alejandro Aravena з Сантьяго, Чилі; в 205 році - німецький архітектор Фрай Отто.

Поділитися:
Схожі статті
Товари з вітрини