Магазин меблів №1 в Києві
Обране

Працюємо з 10:00 до 20:00 без вихідних.
Тільки з питань оренди 050-750-75-46

Блог

Меблі в стилі бароко

22.09.2017

Розкіш, велич, масивність, різноманітне поєднання зігнутості ліній, химерності форм з достатком витіюватих декоративних елементів - так можна охарактеризувати хитромудру і різьблені меблі в стилі бароко. Все це поєднується зі збереженням такої важливої ​​риси класичного стилю, як симетрія. Меблі в стилі бароко і в наші дні не втратила своєї актуальності. Її вважають за краще заможні і процвітаючі люди, які вибирають її як своєрідної візитівки високого рівня життя.


Бароко втілює цілу епоху, коли вперше в історії мистецтва з'єдналися такі поняття, як стиль і спосіб життя. Зародившись в кінці XVI століття в Італії як папський стилю, він придбав стрімку для того часу популярність поза церковними стінами Риму і Ватикану і став активно використовуватися в оформленні палаців, які належали знатним сім'ям.
У палацових, замкових салонах і будуарах цінувалося меблеве різноманітність. Так в епоху бароко виникли не відомі раніше предмети меблів різних форм: дивани, крісла та стільці, консольні столики зі стільницями з дзеркалом, ігрові, письмові і журнальні столи. На зміну готичним скринях прийшли перші комоди, окремі білизняні і посудні шафи, а також шафи для контор і кабінетів, які виникли саме в епоху бароко. Незважаючи на те, що шаф тієї епохи було ще далеко до сучасних з точки зору зручності і місткості, вже тоді прагнення до комфорту і вдосконалення отримали свій розвиток як основні елементи ергономіки.
В епоху бароко відпочинок був зведений в своєрідний культ спальні, і цей факт відбився у винаході найрізноманітнішої меблів для сну.


Крім ліжок з балдахінами, модними стали декоровані м'якою оббивкою дивани та кушетки. У побут увійшов шезлонг - в ті часи так називалося крісло подовженої форми, що має відкидну спинку.

Напівкруглі виступи для голови у верхній частині спинки стали робити на що з'явилися тоді кріслах.

Диван разом з втратою традиційних до цього часу прямих ліній придбав нову форму трьох скріплених між собою крісел, що мають загальне сидіння і спинку з хвилястим верхнім краєм.
Ніжки меблів стали химерно вигнутими. Виникло нове поняття «гарнітур» як єдиний спосіб оформлення всіх меблів в одному приміщенні.


Меблі стала не тільки комфортніше, але і красивіше. Велика увага почали приділяти м'якій оббивці меблів: для цього використовували привабливу гобеленову або оксамитову тканину зі спеціально скомбінованим за формою спинок, сидінь і підлокітників малюнком. Як правило, це були складні композиції із зображеннями тварин і птахів, флористичних і квіткових орнаментів, музичних атрибутів, перевитих стрічками і гірляндами.
Прикраса і надання інтер'єру показності було основним призначенням меблів в стилі бароко. Тому різноманітність методів оформлення досі вражає уяву. Цьому сприяє вміле використання мозаїки, маркетрі, інкрустації, точіння, різьблення, лакування, фарбування, штукатурки з подальшим Бронзування, сріблення або більш традиційним золоченням, обробка кісткою, черепаховим панциром, фарфором і перламутром.
Сюжети різьблення - пишні динамічні композиції зображень купідонів, персонажів античної міфології, орлів, левів, морських раковин, гербів, згорнутих в ажурні завитки окантовки стрічок.

Поділитися:
Схожі статті